barnard.gif (1573 bytes)

 
vogel1.gif (367 bytes) INDEXVANBRIEVENvogel2.gif (361 bytes)
Deze pagina's zijn indertijd gemaakt door mijn vriend Rob Smit
en zijn vervolgens enige tijd te zien geweest op zijn website.
Nadat ze daarvan enige tijd waren verdwenen, zijn ze nu
opnieuw beschikbaar, net als de rest van mijn brieven.

=> Meer brieven
Tip: click here!

Hans Barnard, arts, en Willeke Wendrich, archeologe, zijn al sinds begin 1995 in Egypte om archeologisch onderzoek te doen. Zij wonen dan weer in Caïro, dan weer onder barre omstandigheden ergens in de woestijn bij een opgraving. In zijn Brieven uit Caïro brengt Hans op droge, humoristische wijze verslag uit van hun lotgevallen in een land waar werkelijk alles anders gaat dan in Nederland. 


Egypte op het WWW

memphis.gif (79294 bytes)

The Institute of Egyptian Art and Archaeology bevat achtergrondinformatie over de activiteiten van het instituut, een tentoonstelling van artefacten, een fotoreportage van een reis langs de Nijl en een pagina met interessante Egyptische links.


horus.gif (27864 bytes)

Guardian's Egypt is een reusachtige site met een immense hoeveelheid informatie over Egypte. Bovendien is hij gelinkt met tal van andere interessante Egypte-sites. Een bezoekje waard.


carlos.gif (12495 bytes)

Het Carlos Museum bevat 15.000 archeologische voorwerpen die een periode van 9000 jaar omspannen. Hier vindt u het onderdeel van de museumsite dat aan Egypte gewijd is.


hierogl.gif (31685 bytes)

Hiërogliefen leren lezen en begrijpen? Dat kan op deze pagina van Torstar Electronic Publishing. Inclusief een vertaalprogramma om Westers schrift in hiërogliefen te vertalen.

Brief uit Caïro nummer 1, 28 april 1995

Waarin Hans met een defecte PC naar een Egyptische IBM-dealer reist en geconfronteerd wordt met het verschijnsel factuur in veelvoud

Waarin Hans reparaties in huis uitvoert en er een eindeloze stroom uitnodigingen voor feestjes arriveert 

Waarin Hans en Willeke kennis maken met diverse typisch Egyptische gewoonten 

Brief uit Caïro nummer 2, 25 mei 1995

Waarin Hans niet op het weer wil ingaan maar dit toch doet, en hij er tevens achter komt hoe een Egyptenaar een woning zoekt 

Waarin Hans uitlegt wat een bawwaab is en licht werpt op het tegelijkertijd aan- en afwezig zijn van een sociaal verzekeringsstelsel in Egypte 

Waarin Hans en Willeke naar Suez reizen en een ontmoeting hebben met nieuwsgierige dolfijnen 

Brief uit Caïro nummer 3, 11 augustus 1995

Waarin Hans en Willeke terugkeren naar Egypte en tot de ontdekking komen dat Caïro in de zomer veel gemeen heeft met Texel in de winter 

Waarin Hans een uiteenzetting geeft over de 99 namen van Allah en een tipje van de sluier oplicht betreffende de eigenaardigheden van de Arabische taal 

Waarin Hans dieper ingaat op het Arabische schrift en zich verbaast over de reclameborden bij hem in de straat 

Brief uit Caïro nummer 4, 21 september 1995

Waarin Hans en Willeke rondjes rijden op een ongezadeld Arabisch paard en weer naar Arabische les gaan 

Waarin Willeke aan haar proefschrift wil werken maar hier van afgehouden wordt door allerlei klusjes 

Waarin Hans probeert zich als arts te laten registreren, bij de Koptische Paus logeert, tekeningen van opgravingen maakt en het vóórkomen van suikerziekte in de Egyptische samenleving bestudeert 

Waarin er vliegtuigen op onmogelijke tijden vertrekken, paspoortenvergeten zijn en in de kleine uurtjes boodschappen gedaan wordt 

Brief uit Caïro nummer 6, 3 december 1995

Waarin veertien Egyptische weeskinderen leren weven en de Wissa Wassef Carpet School tevens Art School wordt.

Waarin Hans en Willeke gaan verhuizen, er veel mensen komen logeren en de eerste horde van Hans' registratie als arts plotseling blijkt te zijn genomen.

Brief uit Caïro nummer 8, 19 september 1996

Waarin een boek van 500 pagina's wordt geredigeerd, Egyptenaren altijd alles juist doen en de verschillen tussen Nederland en Egypte steeds duidelijker worden.

Waarin het huis wordt schoongemaakt, Ptolemeïsche mijnwerkerskampen worden bezocht en gefilosofeerd wordt over de kracht van de zon.

Waarin Hans een baantje bij de Nederlandse ambassade in Caïro krijgt, de stad Petra in Jordanië wordt bezocht en de machtswellust van de Egyptische bureaucratie zich weer eens manifesteert

Waarin Willeke heftig schrijft en publiceert maar Hans pagina's tekort komt.

Brief uit Caïro nummer 9, 10 april 1998

Waarin Hans verbeteringen in huis aanbrengt, tijdelijk verhuist naar een plek in de woestijn op meer dan driehonderd kilometer afstand van een nederzetting en belandt bij een oude smaragdmijn.

Waarin Hans uranium zoekende geologen ontmoet en opgepakt wordt door leden van verschillende Egyptische staatsveiligheids- en grensbewakingsdiensten.

Waarin het huis van Hans en Willeke vol zand waait, de muizen uit de voorraadkast vertrekken en voorbereidingen getroffen worden voor een reis naar Jemen.

Waarin Hans' onderzoek naar suikerziekte verzandt in de Egyptische bureaucratie en hij een boekje open doet over het gebruik van richtingaanwijzers, ruitenwissers, koplampen en toeters in het Egyptische verkeer.

Waarin de oude banden van Hans' auto weer als nieuw worden en Egyptische verkeersagenten in vier verschillende uitvoeringen blijken voor te komen.

Brief uit Caïro nummer 11, 25 juli 1997

Waarin Willeke te paard de woestijn intrekt en er gevoelige problemen worden aangestipt zonder te worden besproken.

Waarin een bepaalde groep Arabieren samen met een appartement een Egyptische maagd huurt en de prijzen van Egyptische appartementen in de zomer hoger blijken te zijn dan in de winter.

Waarin dure nachtclubs worden bezocht, vurige paarden worden doodgereden en de vraag "Waar kom je vandaan?" in werkelijkheid een vraag naar iemands stam-achtergrond blijkt te zijn.

Brief uit Caïro nummer 14, 19 juni 1998

Waarin Hans en Willeke naar Jemen zijn geweest maar buiten de Jemenitische waard hadden gerekend.

Waarin de mannen van Jemen zwaar bewapend blijken te zijn maar beslissingen in consensus genomen moeten worden.

Waarin op bladeren wordt gekauwd, thee wordt gedronken, de lunch wordt genuttigd, thee wordt gedronken en op bladeren wordt gekauwd.

Waarin een sjeik een rauwdouwer met één oog blijkt en over een museum geen consensus bereikt kan worden.

Waarin in paar vragen die onbeantwoord zijn gebleven alsnog beantwoord worden en Jemenitische mannen en vrouwen in twee werelden blijken te leven.
 

[ Home ]